Επιστροφή

ΠΕΜΠΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ

Τον Αύγουστο του 1993 η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ και το ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ οργάνωσαν το ΠΕΜΠΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ με θέμα:

«ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ» (ΣΑΜΟΣ και ΠΑΤΜΟΣ 20-28/8/1993)

Η Εγκύκλιος του Συνεδρίου έχει ως εξής:

Η αφίσα του Συνεδρίου είναι η εξής:

Στην Επίσημη Έναρξη του Συνεδρίου την 22α Αυγούστου 1993, μετά τις Προσφωνήσεις των Επισήμων και υπό την Προεδρία του Καθηγητού John Anton και με Γραμματείς την κυρία Ζωή Δελάκη και την κυρία Φωτεινή Τσιγκάνου, μίλησαν ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Βουδούρης και ο Καθηγητής Jeremiah Reedy .

Στο βήμα ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Βουδούρης.

Μετά το πέρας της πρώτης Επίσημης βραδυνής Συνεδρίας ο Νομάρχης Σάμου και Ικαρίας κύριος Κωνσταντίνος Φούντζηλας παρέθεσε δεξίωση προς τιμήν των Συνέδρων στο ξενοδοχείο Δορύσσα.

Στιγμιότυπο από τη διεξαγωγή του Συνεδρίου. Στο βήμα ο Καθηγητής John Anton .

Στιγμιότυπο από τη διεξαγωγή του Συνεδρίου. Στο βήμα ο Καθηγητής Τ homas Robinson .

Στιγμιότυπο από τη διεξαγωγή του Συνεδρίου.

Από την επίσκεψη Συνέδρων στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Πυθαγορείου.

Ομοίως η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου παρέθεσε δεξίωση την 23 η Αυγούστου 1993 προς τιμήν των Συνέδρων:

Από τη δεξίωση της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου προς τιμήν των Συνέδρων.

Το βράδυ της 24 ης Αυγούστου 1993 η εδόθη συναυλία βυζαντινής μουσικής υπό της Χορωδίας του Υπουργείου Πολιτισμού στην αίθουσα Σίβυλλα του ξενοδοχείου Δορύσσα.

Την 26 η Αυγούστου 1993 πραγματοποιήθηκε εκδρομή των Συνέδρων στην ιερά Νήσο Πάτμο όπου έγιναν δύο επιστημονικές Συνεδρίες σε συνεργασία με το Δήμο Πάτμου, τη Νομαρχία Δωδεκανήσου και την Ιερά Μονή Πάτμου.

Στιγμιότυπο από τη Συνεδρία της Πάτμου την 26 η Αυγούστου 1993.

Στιγμιότυπο από τη Συνεδρία της Πάτμου την 26 η Αυγούστου 1993.

Στιγμιότυπο από τη Συνεδρία της Πάτμου την 26 η Αυγούστου 1993.
Προσφώνηση εκπροσώπου της Ιεράς Μονής Πάτμου.

Στιγμιότυπο από την επίσκεψη στην Ιερά Μονή της Πάτμου (Aρχονταρίκι)
την 26η Αυγούστου 1993.

Στιγμιότυπο από την επίσκεψη στην Ιερά Μονή της Πάτμου ( A ρχονταρίκι)
την 26η Αυγούστου 1993.

Την 27η Αυγούστου 1993 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Δήμο Σαμίων και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σάμου. Ο Δήμαρχος Σαμίων κύριος Πέτρος Γρύλλος παρέθεσε δεξίωση προς τιμήν των Επιτίμων Δημοτών και των Συνέδρων.

Την 28η Αυγούστου 1993 πραγματοποιήθηκε ημερήσια εκδρομή των Συνέδρων (Γύρος της Σάμου) και το βράδυ ο Δήμαρχος Πυθαγορείου κύριος Νικόλαος Μάρκου παρέθεσε δεξίωση προς τιμήν των Επιτίμων Δημοτών Πυθαγορείου και των Συνέδρων.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου οργανώθηκε Έκθεση Φιλοσοφικού Βιβλίου.

Το Συνέδριο σημείωσε εξαιρετική επιτυχία. επειδή, εκτός των άλλων, αποκάλυψε τον πλούτο της φιλοσοφικής διανόησης των Ελλήνων κατά τη Βυζαντινή περίοδο.

Για περισσότερες πληροφορίες και εκτιμήσεις βλέπε την παρουσίαση του Συνεδρίου στην Ελληνική Φιλοσοφική Επιθεώρηση

Για τα πρόσωπα που παρακολούθησαν το Συνέδριο βλέπε τον ακόλουθο κατάλογο στον οποίο φυσικά δεν περιλαμβάνονται πολλά πρόσωπα από τη Σάμο και Πάτμο που ήσαν παρόντα στο Συνέδριο.

O John P. Anton (South Florida), ο Peter Bouteneff (Oxford), ο Alfred Castle (Havaii), η Lilia Cherbakova-Castle (Havaii), ο Peter Demertzidis (Melbourne), ο Ivan Georgy Gromoff (Moscow), ο Hulusi Hako (Tirana), ο Platon Igumnov (Moscow), ο Masami Kinoshita (Kyoto), η Olga Danilovna Kourakina (Moscow), ο Evangelos Kritikakos (Melbourne), ο Petar Kulic (Serbia), ο Ignjatije Midic (Belgrade), ο Vladan Perisic (Belgrade), ο David Perovic (Serbia), ο Richard Purtill (Washington), ο Jeremiah Reedy (Minnesota), ο Thomas M. Robinson (Toronto), ο Norman Rusell (London), ο Bogoljub Sijakovic (Yugoslavia), ο Viktor Sokoliuk (Moscow), ο Thomas D. Sullivan (USA), η Zamina Tsavo (Tirana), ο Bart Verbeke (Belgium), ο Herbert Wagner (Germany), ο Emanuel Hatziemmanuel (New York), ο Hideya Yamakawa (Osaka), ο Slobodan Zunjic (Belgrade), ο Kωνσταντίνος Bουδούρης (Aθήνα), ο Σταύρος Γιαγκάζογλου (θεσσαλονίκη), ο Θεόδωρος Δημόπουλος (Aθήνα), ο Παύλος Kαϊμάκης (Θεσσαλονίκη), ο Δημήτριος Kούτρας (Aθήνα), η Eυαγγελία Mαραγγιανού (Aθήνα), ο Kώστας Mιχαηλίδης (Kύπρος), ο Mάριος Mπέγζος (Aθήνα), η Mαρία Παπαθανασίου (Aθήνα), ο Aντώνης Παπανικολάου (Aθήνα), ο Γεώργιος Παύλος (Θράκη),ο Nικόλαος Πολίτης (Aθήνα), ο Φώτης Σχοινάς (Aθήνα), ο Xρήστος Tερέζης (Πάτρα), ο Γιάννης Tσέντος (Aθήνα), ο Παύλος Xριστοδουλίδης (Aθήνα) και πολλοί άλλοι νέοι επιστήμονες, φοιτητές και μεταπτυχιακοί φοιτητές.

Οι επιστημονικές Ανακοινώσεις του εν λόγω Συνεδρίου εξεδόθησαν σε δύο σημαντικούς και καλαίσθητους τόμους:

PHILOSOPHY AND ORTHODOXY, ATHENS 1994, pages 328.