Επιστροφή

ΕΚΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ (ΣΤ ΔΙΣΕΦ)

με θέμα:

«ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ».

Η αφίσα του Συνεδρίου είναι η εξής:

Παρατίθενται οι Εγκύκλιοι του Συνεδρίου:

To έντυπο Πρόγραμμα του Συνεδρίου, που αποτελείται από 104 σελίδες, περιέχει, εκτός των άλλων, τις περιλήψεις των Ανακοινώσεων.

Στο Συνέδριο, μεταξύ άλλων, έλαβαν μέρος τα ακόλουθα πρόσωπα από διάφορα μέρη του κόσμου:

O John P. Anton (South Florida), ο George Anagnostopoulos (California), ο Konstantine Boudouris (Athens), η Maria De Broek ( Leuven), ο Juri Chernychov (Altai University), ο Howard J. Curzer (Texas), ο Alexander Dobrokhotov (Moscow), ο Konstantin Dolgov (Moscow),ο Christos Evangeliou (Towson Yniversity, USA), ο Thomas A. Fay (St John’ s University, USA), η Maria Luisa Femenias (Buenos Aires),ο Hulusi Hako (Tirana), ο John Gericke ( South Africa), ο Lloyd Gerson (Toronto), ο Mark Gifford (Texas), ο John Glucker (Tel-Aviv), η Paula Gottlieb (Wisconsin), ο Vladimir A. Goutorov (Petersburg), ο Fritz – Peter Hager (Zόrich), ο Edward Halper (Georgia, USA), ο Robert M. Helm (USA), ο Marcus Hester (USA), ο Yasuo Iwata (Japan), ο Gazmend Kapllani (Albania), ο Sergej Karpyuk (Moscow), ο David Keyt (Washington), ο Konstantinos Kalimtgis (Florida), ο Masami Kinoshita (Kyoto), η Galina Krombet (Moscow), ο Gustav Leόn (Spain), ο David Mayhew (Yale, USA), ο John M. Michelsen (Victoria, USA), ο Fred D. Miller (Victoria, USA), ο Phillip Mitsis (Cornell, USA), η Deborah K. Modrak (Rochester, USA), ο Vladan Perisic (Belgrade), ο Richard Pianka (Texas),ο Richard Purtill (Washington), ο Domingo Placido (Madrid), ο Thomas M. Robinson (Toronto), ο Jeremiah Reedy (USA), ο Gerasimos Santas (California, USA), ο Paul Schollmeier (Nevada), ο Eckart E. Schόtrumpf (Colorado, USA), ο Christopher Shields (Colorado, USA), ο Nicholas Smith ( Virginia, USA), ο Victor Sokoliuk (Moscow), η Judith A. Swanson (Boston, USA), ο Victorino Tejera (New York), ο Thomas Tuozzo ( Kansas, USA), ο Bark Verbeke (Leuven, Belgique), ο Peter Vernezze (USA), ο Joseph Vincenzo (USA), ο Herbert Wagner (Marburg, Deutschland), ο Joel Wilcox (USA), ο Hideya Yamakawa (Osaka) , ο Yasumasa Yumoto (Tokyo), ο Slobodan Zunjic (Belgrade), ο Kλείτος Iωαννίδης (Kύπρος), η Eλένη Kαραμπατζάκη (Iωάννινα), ο Aρχιμανδρίτης Aντώνιος-Παλαμάς Kουμάντος (Θεσσαλονίκη), ο Δημήτριος Kούτρας (Aθήνα), ο Δημήτριος Λαμπρέλλης (Aθήνα), η Eυαγγελία Mαραγγιανού (Aθήνα), ο Γεώργιος Mαρτζέλος (Θεσσαλονίκη), ο Kώστας Mιχαηλίδης (Kύπρος), ο Aύγουστος Mπαγιόνας (Πάτρα), ο Mάριος Mπέγζος (Aθήνα), ο Mητροπολίτης Iερισσού, Aγίου Όρους και Aρδαμερίου κύριος Nικόδημος, ο Kωνσταντίνος Oρφανουδάκης (Aθήνα), ο Δημήτριος Παπαδής (Kύπρος), η Mαρία Παπαθανασίου (Aθήνα), η Άννα Πόταγα (Aθήνα), η Kωνσταντίνα Σταυροπούλου-Kακκαβά (Πολύγυρος), ο Xρήστος Tέζας (Iωάννινα), η Eλένη Tσάλα (Θεσσαλονίκη), ο Γιάννης K. Tσέντος (Aθήνα), ο Παναγιώτης Xαρίτος (Pόδος), ο Φοίβος Xριστοδούλου (Aθήνα), ο Nικόλαος Xρόνης (Aθήνα) και πολλοί άλλοι νέοι επιστήμονες, φοιτητές και μεταπτυχιακοί φοιτητές.

Την 19 η Αυγούστου 1994, μετά τις προσφωνήσεις των επισήμων Καθηγητών, εκπροσώπων της πολιτείας και του Μητροπολίτη Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κυρίου Νικοδήμου ο Αντιπρόεδρος της Κυβερνήσεως Καθηγητής Αθανάσιος Κανελλόπουλος, Επίτιμος Πρόεδρος της ΔΕΕΦ, ύστερα από μεστή σύντομη ομιλία, κήρυξε την Έναρξη των Εργασιών του Συνεδρίου. Ακολούθησε η Επίσημη Βραδυνή Συνεδρία με ομιλητές τον Πρόεδρο του Συνεδρίου Καθηγητή Κωνσταντίνο Βουδούρη και το Καθηγητή John Anton.

Ο Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου απευθύνει χαιρετισμό προς τους Συνέδρους

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβερνήσεως Καθηγητής Αθανάσιος Κανελλόπουλος
κηρύσσει την Έναρξη των Εργασιών του Συνεδρίου.

Στο βήμα ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Βουδούρης.

Στιγμιότυπο από την Επίσημη Έναρξη των Εργασιών του Συνεδρίου
στην Ιερισσό στο ξενοδοχείο Mount Athos

Στο βήμα ο Καθηγητής Νικόλαος Χρόνης.

Στο βήμα ο Καθηγητής Αύγουστος Μπαγιόνας

Στο βήμα ο Καθηγητής Xρήστος Ευαγγελίου

Στιγμιότυπο από την Επίσημη Έναρξη του Συνεδρίου

Στιγμιότυπο από την Επίσημη Έναρξη του Συνεδρίου

Από τη Γραμματεία του Συνεδρίου

Από τη Γραμματεία του Συνεδρίου

Μετά τη βραδυνή Συνεδρία ο Νομάρχης Χαλκιδικής κύριος Θεόδωρος Κακαβάς παρέθεσε δεξίωση προς τιμήν των Συνέδρων. Ομοίως εξαιρετική δεξίωση προς τιμήν των Συνέδρων παρέθεσε την 21 η Αυγούστου 1994 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κύριος Νικόδημος.

Από τη δεξίωση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κυρίου Νικοδήμου.

Στιγμιότυπο από τα γενέθλια μέλους του Συνεδρίου της κυρίας Σοφίας Ηλιοπούλου

Στιγμιότυπο από τα γενέθλια μέλους του Συνεδρίου της κυρίας Σοφίας Ηλιοπούλου

Στιγμιότυπο από τη διασκέδαση των Συνέδρων

Στιγμιότυπο από τη διασκέδαση των Συνέδρων

Το απόγευμα της 24 ης Αυγούστου 1994 οι Σύνεδροι επισκέφθησαν την γενέτειρα του Αριστοτέλη (Στάγιρα) και την κωμόπολη Ολυμπιάδα. Στο γενέθλιο τόπο του Αριστοτέλη πραγματοποιήθηκε Συνεδρία, η δε Σύνεδροι έμεινα έκθαμβοι από τη φυσική ομορφιά του τοπίου, την χρυσή άμμο και την κρυστάλλινη διαύγεια της θάλασσας.

Στιγμιότυπο από την επίσκεψη των Συνέδρων στα Στάγιρα.

Στιγμιότυπο από την επίσκεψη στα Στάγιρα.
Οι Καθηγητές John Glucker, Thomas Robinson και Κωνσταντίνος Βουδούρης

Στιγμιότυπο από την επίσκεψη των Συνέδρων στα Στάγιρα.

Στιγμιότυπο από την επίσκεψη των Συνέδρων στα Στάγιρα

Το βράδυ ο Δήμαρχος της Ιερισσού κύριος Σωτήριος Θωμάς παρέθεσε δεξίωση προς τιμήν των Συνέδρων:

Στιγμιότυπο από τη δεξίωση του Δημάρχου κυρίου Θωμά.

Την 25 η Αυγούστου 1994 πραγματοποιήθηκε προσκυνηματική επίσκεψη των αρρένων Συνέδρων στο Άγιον Όρος και φιλοξενία των Συνέδρων στη Μονή Σταυρονικήτα.

Οι Σύνεδροι εθαύμασαν το πνευματικό κλίμα που επικρατεί στον Άθωνα και τους ανεκτίμητους πολιτιστικούς θησαυρούς της Ορθοδοξίας.

Από την επίσκεψη στο Πρωτάτο

Από την επίσκεψη και το γεύμα των Συνέδρων στην Ιερά Μονή Σταυρονικήτα.

Από την επίσκεψη και το γεύμα των Συνέδρων στην Ιερά Μονή Σταυρονικήτα.

Από την επίσκεψη των Συνέδρων στην Ιερά Μονή Σταυρονικήτα.

Οι γυναίκες Σύνεδροι έκαναν την ίδια ημέρα περίπλου της χερσονήσου του Άθω και επισκέφθησαν τη Νήσο Αμμουλιανή.

Στιγμιότυπο από τον περίπλου της χερσονήσου του Άθω.

Στιγμιότυπο από τον περίπλου της χερσονήσου του Άθω των κυριών του Συνεδρίου

Στιγμιότυπο από τον περίπλου της χερσονήσου του Άθω.

Στιγμιότυπο από τον περίπλου της χερσονήσου του Άθω.

Την Παρασκευή 26 η Αυγούστου 1994 πραγματοποιήθηκε ημερησία εκδρομή των Συνέδρων στη Θεσσαλονίκη (πόλη και Μουσείο), Βεργίνα και Δίον.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου και δη την 23 η Αυγούστου 1994 ο Αρχιτέκτων Ευάγγελος Τασούλας, η σύζυγός του κυρία Δώρα Τασούλα και η κυρία Ηρώ Βουδούρη εφρόντισαν και οργάνωσαν στην παραλία του ξενοδοχείου «μυστικώ» τω τρόπω, όλως αυθόρμητα και εκ των ενόντων θοίνα παρά θιν’αλός (δηλαδή ελληνική βραδυά ή αγγλιστί Beach Party), υπό το φως της πανσελήνου και με απέριττα αλλά εύγευστα εδέσματα. Έτσι ξεκίνησε και καθιερώθηκε με τη φροντίδα και την επιμέλεια του κυρίου Τασούλα η διασκέδαση των Συνέδρων στην ακρογιαλιά.

Εν γένει οι Σύνεδροι εσχημάτισαν την πιο αγαθή εντύπωση για τη Μακεδονία και τον σπουδαίο πολιτισμό της. Στο Συνέδριο αυτό έγιναν 60 (εξήκοντα) επιστημονικές Ανακοινώσεις και μετείχαν 300 περίπου Σύνεδροι.

Για περισσότερες πληροφορίες και κρίσεις περί του Συνεδρίου βλέπε την παρουσίασή του στην Ελληνική Φιλοσοφική Επιθεώρηση:

Η έκδοση των σπουδαιοτέρων επιστημονικών Ανακοινώσεων του Συνεδρίου σε τρεις καλαίσθητους τόμους αποτελεί ένα επίτευμα για τη Αριστοτελική βιβλιογραφία:

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ, ΑΘΗΝΑ 1995, σελ. 208.

ARISTOTELIAN POLITICAL PHILOSOPHY, VOL. I, ATHENS 1995, pages 256.

ARISTOTELIAN POLITICAL PHILOSOPHY, VOL. II, ATHENS 1995, pages 264.