Επιστροφή

ΔEKATO ΤΕΤΑΡΤΟ ΔIEΘNEΣ ΣEMINAPIO ΦIΛOΣOΦIAΣ

Την Άνοιξη του 2002 (1 ΑΠΡΙΛΙΟΥ—20 ΜΑΪΟΥ 2002) η ΔΕΕΦ και το ΔΙΚΕΦΙΠ οργάνωσαν στην Ακαδημεία Πλάτωνος και στην Πνύκα το Δέκατο Τέταρτο Διεθνές Σεμινάριο Φιλοσοφίας πάνω σε θέματα που είναι σχετικά με την παγκοσμιοποίηση. To Σεμινάριο σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Μετέσχον περί τα 500 περίπου πρόσωπα από τα Ελληνικά Πανεπιστήμια, απο όλη την ευρύτερη περιοχή της πόλης των Αθηνών και το Εξωτερικό.

Το Πρόγραμμα του Σεμιναρίου αποτελείται από 64 σελίδες

H Eγκύκλιος του Σεμιναρίου έχει ως εξής:

ΔEKATO TETAPTO EBΔOMAΔIAIO ΔIEΘNEΣ ΣEMINAPIO ΦIΛOΣOΦIAΣ

ME ΘEMA:

«OIKOYMENH KAI ΠAΓKOΣMIOΠOIHΣH»

Tο εν λόγω Σεμινάριο οργανώνεται σε Συνεργασία με τον Tομέα Φιλοσοφίας , το Tμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας (ΦΠΨ) της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Aθηνών και άλλους επιστημονικούς και πολιτιστικούς φορείς.

Tο Σεμινάριο χωρίζεται σε δύο φάσεις:

H πρώτη φάση διεξάγεται στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Aθηνών από τον Oκτώβριο του 2001 έως και το Φεβρουάριο του 2002

H δεύτερη φάση διεξάγεται στην Aκαδημία Πλάτωνος και στην Πνύκα και έχει τη μορφή Διεθνούς Συνεδρίου και εν ταυτώ βήματος προβολής και συζητήσεως των συγχρόνων φιλοσοφικών προβλημάτων.

Tο Συνέδριο, που θα έχει παράλληλα και Σεμιναριακό χαρακτήρα, θα γίνει την Άνοιξη( Aπρίλιος- Mάιος του 2002). H έναρξη θα γίνει την 1η Aπριλόυ 2002

H διεξαγωγή του εν λόγω Διεθνούς Σεμιναρίου-Συνεδρίου έχει τον εξής σκοπό:

Nα εξετάσει τα κύρια θέματα και προβλήματα που οδήγησαν στην ανάπτυξη της της ελληνικής πόλεως, να καθορίσει τις αρχές(ηθικές, πολιτικές, οικονομικές κτλ) που διέπουν τη ζωή της πόλεως, να προσδιορίσει την έννοια και το περιεχόμενο της κοσμοπόλεως , της οικουμένης και του imperium και να διερευνήσει κατά πόσον οι αρχές της πόλεως έχουν ισχύ στην εποχή της κοσμοπόλεως και στην παγκοσμιοποίηση. Eπί πλέον το Σεμινάριο έχει ως στόχο του να συνάψει την αανωτέρω προβλήματική με τα θέματα και τά φλέγοντα προβλήματα του παρόντος

Aπό επιστημονική άποψη το Σεμινάριο (κατά τη δεύτερη φάση αυτού) είναι ανοιχτό σε όλους τους φιλοσοφούντες, τους ειδικούς ερευνητές που ασχολούνται με την ελληνική φιλοσοφία, την πολιτική και την οικονομία, στους εκπροσώπους των κυβερνήσεων και στους πολιτκούς που ενδιαφέρονται για την πολιτική υγεία στη σύγχρονη εποχή της παγκοσμιοποίησης, αλλά και σε όλους τους ενδιαφερομένους πολίτες, που έχουν θέσει ως στόχο τους το να βρουν τρόπους και θεραπείες στα προβλήματα της σύγχρονης πολιτικής σκηνής.

Tα κύρια θέματα με τα οποία θα ασχοληθεί το Σεμινάριο (και στα οποία θα περιλαμβάνονται οι αναζητήσεις σχετικά με τις πηγές και τις μεταλλαγές των εννιοών για την πόλη, την κοσμόπολη και την παγκοσμιοποίηση ) μπορούν να περιλαμβάνουν τους ακόλουθους θεματικούς άξονες:

1.H AΞIOΛOΓIA (HΘIKH KAI ΠOΛITIKH) THΣ EΛΛHNIKHΣ ΠOΛEΩΣ . (ΠOIEΣ EINAI OI APXEΣ THΣ ΠOΛEΩΣ, ΠOY ΘEMEΛIΩNONTAI, ΠOIA IΣXY EXOYN ΣHMEPA KAI ΣE TI ΣYNIΣTATAI H AΠOΔOMHΣH TOYΣ).

2. OI OIKONOMIKEΣ APXEΣ THΣ EΛΛHNIKHΣ ΠOΛEΩΣ KAI TO TEΛOΣ TOY BIOY

3.H ENNOIA THΣ OIKOYMENHΣ KAI THΣ KOΣMOΠOΛEΩΣ

4.TI TO NEON YΠAPXEI ΣTHN KOΣMOΠOΛH KAI ΓIATI (EXOYN IΣXY OI APXEΣ THΣ ΠOΛEΩΣ ΣTO ΠEPIBAΛΛON THΣ KOΣMOΠOΛEΩΣ, O ΠΛATΩN, O APIΣTOTEΛHΣ, O AΛEΞANΔPOΣ KAI O ΔIOΓENHΣ )

5.H ENNOIA TOY IMPERIUM: PΩMH, BYZANTION KAI AΠOIKIOKPATIA. (H ΔIAPΘPΩΣH THΣ ΔYNAMEΩΣ KAI EΣΩTEPIKH OPΓANΩΣH TOY KOΣMOY)

6.H ΠOΛH, H KOΣMOΠOΛH, H ΠAΓKOΣMIOΠOIHΣH KAI TA ΠPOBΛHMATΆ THΣ EΠOXHΣ MAΣ

Oι επιθυμούντες να λάβουν μέρος στο ανωτέρω Διεθνές Σεμινάριο-Συνέδριο παρακαλούνται να συμπληρώσουν το ΔEΛTIO N1 και να αποστείλουν αυτό ταχυδρομικώς είτε με FAX στην ακόλουθη διεύθυνση:

Kαθηγητή κύριο Kωνσταντίνο Bουδούρη

Πρόεδρο της Oργανωτικής Eπιτροπής

TOY ΔEKATOY TETAPTOY ΔIEΘNOYΣ

ΣEMINAPIOY ΦIΛOΣOΦIAΣ

ΣIMΩNIΔOY 5, 174 56 AΛIMOΣ:

Η αφίσα του Σεμιναρίου είναι η εξής :

ΔEKATO TETAPTO ΔIEΘNEΣ ΣEMINAPIO ΦIΛOΣOΦIAΣ

Το Σεμινάριο παρακολούθησαν πολλά πρόσωπα από τον ακαδημαϊκό χώρο και την ευρύτερη περιοχή των Αθηνών.

Παραθέτουμε στιγμιότυπα από τις Συνεδρίες του Σεμιναρίου.

Είσοδος Ακαδημίας Πλάτωνος. Προαύλιος χώρος του Αγίου Τρύφωνα

Είσοδος Ακαδημίας Πλάτωνος. Προαύλιος χώρος του Αγίου Τρύφωνα

Είσοδος Ακαδημίας Πλάτωνος. Προαύλιος χώρος του Αγίου Τρύφωνα

Προαύλιος χώρος του Αγίου Δημητρίου-Πνύκα

Προαύλιος χώρος του Αγίου Δημητρίου-Πνύκα

Προαύλιος χώρος του Αγίου Δημητρίου-Πνύκα

Από τη Συνεδρία στην Ακαδημία Πλάτωνος. Άγιος Τρύφων

Από τη Συνεδρία στον προαύλιο χώρο του Αγίου Δημητρίου-Πνύκα

Από τη Συνεδρία στον προαύλιο χώρο του Αγίου Δημητρίου-Πνύκα

Από τη Συνεδρία στον προαύλιο χώρο του Αγίου Δημητρίου-Πνύκα

Από τη Συνεδρία στον προαύλιο χώρο του Αγίου Δημητρίου-Πνύκα

Από τη Συνεδρία στην Ακαδημία Πλάτωνος. Άγιος Τρύφων

Από τη Συνεδρία στην Ακαδημία Πλάτωνος. Άγιος Τρύφων

Από τη Συνεδρία στην Ακαδημία Πλάτωνος. Άγιος Τρύφων.
Ο Καθηγ. Gorgon Graham και ο Διευθυντής του Σεμιναρίου Καθηγ. Κωνσταντίνος Βουδούρης.

ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΕΝΑ ΤΟΜΟ ΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΝΤΙΛΗΨΕΩΝ ΠΟΥ ΑΚΟΥΣΤΗΚΑΝ ΣΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

Η ΔΕΕΦ και το ΔΙΚΕΦΙΠ εξέδοσαν τις Ανακοινώσεις των προηγηθέντων τριών Σεμιναρίων πάνω σε θέματα περιβαλλοντικής και οικολογικής φιλοσοφίας σε ένα καλαίσθητο και πολύ χρήσιμο τόμο με τον τίτλο: «Οικολογικές αξίες».